VIRKSOMHED, GENERELT, VIRKSOMHEDSETABLERING

Iværksættere myldrer til Østlondon

Flag ARTIKEL 10-03-13 ~5 minutters læsning · 1009 ord

LONDON: De slidte porte og fabrikshaller er som et ekko fra en svunden tid. For over 100 år siden dannede murene rammen for et af verdens største bryggerier. Tiden og udviklingen viste dog ingen barmhjertighed over for Truman Brewery, og i 1989 var det slut med at brygge øl her i hjertet af Shoreditch i den østlige del af London.

Ud af ruinerne af det gamle bryggeri vokser der nu nyt liv i form af 50 nye virksomheder i bygningerne, og om natten bliver de gamle brolagte gårdarealer forvandlet til diskoteker og værtshuse for Londons hippe unge.

På få år har Shoreditch ændret karakter fra at være et slidt arbejderkvarter med dårligt ry til et område med den største koncentration af IT-iværksættere i Europa og tiltrækker nu kvikke hoveder samt kapitalstærke forretningsmænd fra hele verden.

Det gamle bryggeri er blot et af bydelens mange områder, hvor unge virksomheder er rykket ind. Lav husleje trak de første iværksættere til området omkring Old Street-rundkørslen Det er forklaringen på områdets kælenavn »Silicon Roundabout« med henvisning til det iværksættertunge område syd for San Francisco, Silicon Valley.

»Jeg havde faktisk vanskeligt ved at overhovedet ansætte folk for bare fem til seks år siden. De ville simpelthen ikke arbejde herude, da de var bange for at gå her, når det blev mørkt,« fortæller Ditlev Bredahl, direktør for IT-virksomheden OnApp med adresse i det gamle bryggeri.

Den erfarende iværksætter kom til London for seks år siden for at foretage en turnaround i den engelske hostingvirksomhed UK2, der havde kæmpet med indtjeningen i en årrække. Det var med UK2, at han slog sig ned i Shoreditch, og han har de seneste år set hypen omkring området tage til i styrke.

Da han for to år siden solgte UK2 til den britiske kapitalfond LDC, var det for næsten 400 millioner kroner, og han tog samtidig en del af teknologien med sig. Den danner nu grundlag for hans nyeste virksomhed, OnApp, der også blev etableret i England og nu har hovedkontor i bryggeriets gamle silorum.

»Mit netværk er her i London, og pengene er her i byen,« fortæller han med henvisning til kapitalfonden LDC, der i efteråret skød 120 millioner kroner i OnApp. Han har nu over 100 ansatte, der sidder i London, Cambridge, Ukraine og Utah i USA.

Cameron vil investere

Det anslås, at der på få år er grundlagt i omegnen af 5.000 teknologiorienterede virksomheder i Østlondon. Som udgangspunkt er det sket uden en større indblanding fra staten, som først relativt sent har fået øje på erhvervssuccesen i den ellers oversete bydel.

Det er dog sket nu, og i efteråret annoncerede premierminister David Cameron, at staten vil investere næsten en halv milliard i at skabe et særligt hus til unge iværksættere omkring Old Street Roundabout.

Folk med kendskab til iværksætteri vil fortælle dig, at det, der skal til for at skabe et frugtbart miljø for nye ambitiøse virksomheder, er et velfungerende økosystem. London indeholder de ingredienser, som det i vid udstrækning kræver i form af talentmasse, rige private investorer, venturefolk og banker.

»Det er interessant, at London på få år har skabt denne bølge. Det er jo ikke kun englændere, men folk fra hele verden, der flytter til byen nu. Det er jo ikke skabt med en masse støtte og rådgivning. Til gengæld har England nogle af de bedste skatteforhold for private investorer, og dermed har man gjort adgangen til finansieringen blandt iværksættere nemmere,« forklarer Tine Thygesen, der er er direktør i iværksætterfirmaet Everplaces, medstifter af Founders House i København og tidligere direktør for iværksætterkonkurrencen Venture Cup.

Tine Thygesen peger på, at iværksætterkulturen i Danmark også er i god gænge. Interessen for og ikke mindst accepten af iværksættere er steget markant de seneste år, hvilket især har fået unge til at prøve lykken, vurderer hun. Men udsigten til at skabe det samme momentum i Danmark som i Østlondon bliver bremset af den manglende kapital.

»Vi skal op i en hel anden skala. Der skal ikke investeres i 30 virksomheder om året. Der skal investeres i 2.000 virksomheder, hvis vi skal have et økosystem, som producerer nok succeser til, at der igen kommer penge ind i systemet. Vi skal have det bredt ud på de mennesker, der har penge og ikke mindst viden om, hvordan du skaber en virksomhed. De er i London, og dem mangler vi her,« siger Tine Thygesen.

Mangler »kickass«

Men Ditlev Bredahl er et af de mennesker. OnApp er hans sjette startup, når han medtæller UK2, som han anser for et iværksætterprojekt. Han har i 15 år været iværksætter, og med de penge, som han har tjent på salg af tidligere virksomheder, er han desuden aktiv business angel.

Han er med jævne mellemrum på udkig efter nye investeringer. På trods af de mange nye IT-virksomheder i nabolaget er han dog ikke meget begejstret for niveauet. Han vurderer, at iværksættermiljøet i London stadig er i en tidlig fase og ikke helt modnet endnu.

»Jeg har været til en del arrangementer, hvor jeg har mødt iværksættere. Men der er noget med kulturen herovre, der adskiller sig fra både den danske og især den amerikanske. De mangler lidt det element, som jeg kalder kickass. Der er lidt for meget fokus på at sikre sig på alle leder og kanter i stedet for bare at komme frem over banen og skabe en succes,« forklarer Ditlev Bredahl.

Men volumen af iværksættere er stor, og så er pengene i stort set hele fødekæden. Der findes rigtig mange business angels som ham selv, og så er bankerne ifølge Ditlev Bredahl på en hel anden måde gearet til at håndtere iværksættere og vækstvirksomheder.

»Der er mange af mine gode bankforbindelser, der sætter mig i kontakt med nye virksomheder, hvis de vurderer, at det er interessant. De sidder med den her slags business cases konstant, og det er med til at løfte niveauet,« forklarer han. OnApp omsatte sidste år for cirka 30 mio. dollar og forventer at fordoble omsætningen i år. Kunderne er bl.a. de meget store teleselskaber. Selskabet har udviklet et platform, der gør det nemt for hostingudbydere at tilbyde cloud hosting.

Mere info: http://www.business.dk/digital/ivaerksaettere-myldrer-til-oestlondon