INVESTERING, KØB, SALG, EJENDOMME, ERHVERVSEJENDOMME, REVISORER

Danskerne sætter milliarder i ejendomsanparter

Flag ARTIKEL 07-12-07 ~3 minutters læsning · 592 ord

Unikke muligheder for investeringer i tyske storcentre. Solide afkast på hoteller i England og attraktive butikslejemål i Danmark.

Annoncer om investeringsejendomme fylder i disse uger godt op i danske aviser, og meget tyder på, at offensiven bærer frugt: Danskernes investeringer i ejendomsanparter ventes i år, at slå sidste års rekord og lande på omkring 20 mia. kr.

Vurderingen kommer fra Danske Ejendomsudbyderes Brancheforening (DEB), der vanen tro har store forventninger til købet af anparter i årets fjerde kvartal.

»Investeringerne i anparter er altid størst i november og december, hvor mange har et overblik over deres indkomst og muligheder for skattefradrag. Det svarer lidt til bankernes salg af pensionsprodukter, der også boomer i slutningen af året,« siger adm. direktør i DEB, Jan M. Hansen.

En del af ejendomsanparternes popularitet skyldes mulighederne for betydelige skattefradrag. Anpartprojekterne giver nemlig typisk underskud de første par år, og hvis man holder sig til en deltagerkreds på maksimalt ti personer, kan underskuddet trækkes fra i skat. Først når anparterne sælges mange år senere, bliver en del af afskrivningerne genbeskattet.

Jan M. Hansen fortæller, at udbyderne hovedsageligt satser på personer med solide formuer og årlige indkomster fra 600.000-700.000 kr. og op.

»Ejendommenes pris ligger typisk på mellem 20 mio. kr. og 500 mio. kr. Hvis man skal holde sig til en deltagerkreds på ti investorer, som det almindeligvis er tilfældet, kræver det et ret stort køb. Også selv om det meste er lånefinansieret,« siger Jan m. Hansen.

De danske ejendomsudbydere koncentrerer sig hovedsageligt om projekter i fem lande: Danmark, England, Tyskland, Sverige og Finland. Der er tale om investeringer i bl.a. ejendomme til detailhandel, hoteller og industribygninger, der udlejes på lange kontrakter.

Stor stigning

Investeringerne i ejendomsanparter er nærmest eksploderet de seneste fem år pga. stigende velstand og en udvikling i ejendomspriserne, der har gjort mange investeringer meget attraktive.

Skattepartner i revisionsvirksomheden KPMG, Ursula Riis, der i årevis har fulgt danskernes anpartinvesteringer tæt, peger dog på, at man også let kan komme galt afsted.

»Generelt har anparterne været en god forretning, men jeg har set folk gå galt i byen. Der er eksempler på ejendomme, der falder voldsomt i værdi, og man kan i værste fald risikere at skulle have penge op af lommen for at komme af med anparten,« siger hun.

Det handler derfor om ,at sætte sig grundigt ind i det konkrete projekt og vurdere lejekontrakterne omhyggeligt, før man sætter penge i projekterne.

Leder af Skats afdeling for anparter, Peter Madsen fra Skattecenter Haderslev, fortæller, at de tocifrede milliardinvesteringer i ejendomsanparter er et relativt nyt fænomen.

Høje investeringer

»Det er især inden for de seneste tre-fire år, at det er boomet. Den stigende interesse er i virkeligheden ikke så overraskende, da priserne på investeringsejendommene er steget kraftigt og har gjort det til solide investeringer,« siger Peter Madsen.

Ifølge Skat har danskerne købt fradragsberettigede anparter for ca. 15 mia. kr. i 2006 og 13 mia. kr. i 2005. Tallene er lidt lavere end tallene fra DEB, men det skyldes, at Skat kun opgør den fradragsberettigede del. Derudover findes der en række ejendomsanparter, der ikke kan trækkes fra i skat, ligesom investorerne under alle omstændigheder betaler en række omkostninger, som ikke er fradragsberettigede.

Selv om danskerne tilsyneladende ikke kan få nok af ejendomsanparter, forventer Jan Hansen fra DEB dog ikke, at væksten vil fortsætte.

»Vi vil formentlig ligge nogenlunde stabilt de kommende år. Der har været meget store gevinster, men nu er ejendommene blevet dyrere, og det vil lægge en dæmper på væksten. Samtidig er det ikke lige så let at skaffe finansiering fra bankerne som tidligere,« siger han.