BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG, HELÅRSBOLIGER

Dagens tilbud: Et hjem til 2,2 mia. kr.

Flag ARTIKEL 12-05-13 ~3 minutters læsning · 627 ord

LONDON: Salgsbrochuren viser af »sikkerhedsmæssige årsager« kun sort-hvide billeder fra 1890 af interiøret i huset. Men det har både balsal, dobbelttrappe og udsigt til St. James’s Park. Og derudover kan man blive nabo til dronning Elizabeth.

Hvis man altså har råd.

For det fredede hus, som i brochuren beskrives som det største private hjem i det centrale London, er sat til salg for rekordhøje 2,2 mia. kr. Alligevel er der fortsat plads til forbedringer, siger en kilde til avisen London Evening Standard: »Det vil blive op til en ny ejer at putte nyt legetøj ind såsom en swimmingpool.«

Ejeren, der diskret forsøger at finde en køber, er ifølge avisen et ældre medlem af en royal familie fra Mellemøsten. Men selv om huset er 700 gange dyrere end en gennemsnitlig bolig i den britiske hovedstad, så er det udtryk for en tendens, hvor de mest eksklusive ejendomme blot bliver dyrere og dyrere. Salget af en lejlighed i One Hyde Park, et eksklusivt boligkompleks med udsigt over Hyde Park, satte verdensrekord for lejlighedspriser for et par år siden, da den blev solgt for næsten 1,2 mia. kr. Og nye tal viser, at de i forvejen tårnhøje boligpriser i det centrale London fortsætter deres himmelfart: Antallet af boliger, der blev handlet til over en million pund (8,8 mio. kr.), passerede i 2012 således for første gang nogensinde 5.000.

En sikker investering for verdens superrige

Hvad sker der? Hvorfor i alverden bliver boligpriserne ved med at tordne opad i det centrale London, når priserne stagnerer i det meste af verden og nogle steder endda styrtdykker?

Sagen er, at verdens rigmænd desperat søger efter sikre steder at placere deres penge. Hverken guld eller årgangsvine er længere sikre at investeringsobjekter, og efter at finanskrisens brød ud i 2008, opfattes banker ikke længere som et sikkert sted at placere penge. Den seneste krise med de cypriotiske bankers kollaps, hvor kontohavere med indeståender på over 100.000 euro blev straffet hårdt for at redde Cypern fra statsbankerot, har kun yderligere svækket tiltroen til, at det er sikkert at sætte kontanter i banker.Ejendomme i Londons overklassekvarterer betragtes derimod som en sikker investering. Her kan der som et af de få steder i verden fortsat laves rigtig gode penge på bolighandler. Dels fordi pundets kurs er lav, og der dermed vil være en gevinst alene, hvis og når pundet stiger igen. Dels fordi, der hersker en tro på, at der altid vil være andre af verdens rigmænd, som vil anbringe deres penge i mursten i rigmandskvarterer som Knightsbridge og Chelsea.I årevis var det arabiske rigmænd og russiske oligarker, som kom med deres penge, og de seneste år er der kommet masser af velhavende grækere, italienere og spaniere fra Europas kriseøkonomier, som desperat leder efter noget, de kan investere sikkert i. Efterspørgslen er så stor, at de nogle gange har købt boliger til tocifrede millionbeløb uden overhovedet at se dem, har mæglere fortalt.

»Ofte flytter de ikke ind, men lader dem blot stå for at akkumulere værdi. I nogle tilfælde lejer de dem ud eller bruger dem til deres børn, som de sender til London for at studere,« har Charles Findlater, salgschef hos ejendomsmægleren Mahler & Mahler i den eksklusive handelsgade Sloane Street, fortalt til Berlingske.

Det fredede hus ved siden af Buckingham Palace, der er sat til salg for 2,2 mia. kr., har også stort set stået tomt, siden ejeren købte det tilbage i 1970erne, og flere af de eksklusive lejligheder i One Hyde Park bliver også kun brugt få uger om året, fordi de mere er investeringer end boliger. Men når ejerne endelig er der, kan de til gengæld nyde roomservice fra det femstjernede luksushotel Mandarin lige ved siden af, swimmingpool, spa, biograf, golfsimulator og beskyttelse ydet af sikkerhedsvagter, der er trænet af den britiske specialstyrke SAS.

Mere info: http://www.b.dk/globalt/dagens-tilbud-et-hjem-til-22-mia.-kr